Owsiane ciasteczka z imbirem


Tego typu ciasteczka często są serwowane w kawiarniach, jako dodatek do kawy lub herbaty. Bardzo lubię ten zwyczaj. Dzisiaj postanowiłam taką „kawiarnianą” tradycję zrobić sobie w domu. Ciasteczka robi się błyskawicznie. Zalecam zrobić ciasteczka, przepyszną kawę, włączyć ulubiony film i delektować się chwilą:)








Składniki (12 dużych ciastek)

8 łyżek płatków owsianych
2 łyżki otrąb
100 gram ziaren słonecznika
100 gram mielonych orzechów laskowych
1 łyżka stewii
1 łyżka cynamonu
50 gram kandyzowanego imbiru
1 jajko
½ szklanki mleka

Płatki i otręby zmielić, imbir poszatkować. Wymieszać razem wszystkie suche składniki, dodać jajko i mleko. Dokładnie wymieszać łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, nakładać masę, ok. 1 łyżka na 1 ciastko. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut. Smakują zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Smacznego.
 

Komentarze

Prześlij komentarz