"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pieczona brukselka

dania z brukselki


Inny sposób na raczej nielubianą brukselkę. Pieczenie sprawia, że brukselka traci swój intensywny zapach, przez co robi się o wiele łagodniejsza. Niestety nie polecam osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy, brukselka zawiera substancje, które nie wpływają korzystnie na tą dolegliwość.







Składniki (2 porcje)

300 gram brukselki
300 gram pieczarek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka startego twardego żółtego sera, np. Bursztyn
Sól, pieprz do smaku

Brukselkę obrać, pokroić na 2-3 części, pieczarki w ten sam sposób. Warzywa wrzucić do żaroodpornego naczynia, polać oliwą, posypać solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Wierzch posypać bułka tartą wymieszana z serem. Naczynie przykryć folią aluminiową lub pokrywka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać godzinę, ale po połowie czasu zdjąć folię, żeby bułka mogła się ładnie przyrumienić. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz