"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pierogi ruskie

pierogi przepisy


Moje ulubione pierogi. Mimo, iż z reguły staram się stosować lekką kuchnię, to ruskim ulegam na całej linii. Chodziły za mną już od dłuższego czasu, więc kiedy nadszedł dzień wolny,  popołudnie spędziłam w kuchni i zrobiłam sobie pierogową ucztę. Moje ruskie mają trochę więcej sera niż ziemniaków, bo takie właśnie najbardziej lubię. Lubię też, jak farszu w pierogach jest „po same brzegi”, w przypadku ruskich, to nie problem, łatwo je lepić nawet z dużą ilością nadzienia.




Składniki (na ok. 55 pierogów)

Ciasto:
400 gram przesianej mąki
2 żółtka
4 łyżki oleju
150 ml ciepłej wody (być może trochę więcej)

Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w ściereczkę i odłożyć do lodówki na 15 minut, aby odpoczęło. Następnie podzielić na 3 kawałki i każdy z kawałków rozwałkować na cienki placek. Za pomocą szklanki powycinać koła, na każde nałożyć dużą porce farszu (u mnie 1 czubata łyżeczka + troszeczkę) i zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować osolona wodę, pierogi wrzucać porcjami na wrzątek i gotować ok. 3-5 minut licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pamiętajcie, że wyjmując pierogi z wody, najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej należy je układać tak, aby nie leżały jeden na drugi, bo mogą się pozlepiać. Najlepiej na płaskim, dużym talerzu, poczekać do całkowitego ostygnięcia.

Farsz:
300 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków
500 g sera ricotta
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka smalcu
Sól, pieprz, papryka czerwona ostra, gałka muszkatołowa

Zmielone ziemniaki i ser dokładnie wymieszać. Cebulę i czosnek poszatkować jak najdrobniej i usmażyć na smalcu na brązowo-zloty kolor. Dodać do masy. Całość mocno przyprawić solą, pieprzem, papryką i gałką.

Okrasa:
1 cebula
1 łyżka smalcu, najlepiej ze skwarkami

Smalec roztopić na patelni, cebulę poszatkować, wrzucić na gorący smalec i usmażyć na brązowo-złoty kolor. Polać gorące pierogi i od razu podawać.

Smacznego.
 

4 komentarze:

  1. Pierogi z ziemniakami i riccottą?? Nie spotkałam się z takimi... Przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pierogi ruskie!
    moja babcia była w nich mistrzem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale czemu z ricottą? Skoro mamy doskonałe twarogi?
    Rozumiem, że w krajach, gdzie twaróg jest nie do zdobycia ktoś "z braku laku" zastępuje go ricottą.
    Ale mając tak szeroki wybór świetnych twarogów- grzech z nich nie korzystać, szczególnie w przypadku potraw tak tradycyjnych, jak ruskie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ricotta chyba dlatego, że jest moim ukochanym serem :), ale oczywiście zgadzam się mamy bardzo duży wybór znakomitych twarogów, najlepiej, niech każdy daje taki jaki lubi i tak głównie chodzi o połączenie smakowe sera, ziemniaków i cebulki :) to podstawa :)

      Usuń