"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Racuchy bananowe



Słodkie placki, bez dodatku cukru, słodzika itp.? Możliwe, cała słodycz w tych plackach jest z banana. Zapewniam, że wystarczająca.














Składniki (1 porcja)

1 dojrzały banan
1 jajko
Ok. 3-4 łyżek mąki gryczanej i skrobi kukurydzianej
Szczypta soli
1 łyżeczka masła

Banana miksujemy za pomocą blendera na gładką masę, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąkę i skrobię do momentu uzyskania konsystencji gęstego ciasta. Nie podaję dokładnych ilości mąki, to zależy od wielkości banana, trzeba to potraktować na wyczucie. Ciasto ma być na tyle gęste, żeby można było na patelni formować ładne placuszki i żeby się nie rozpływało na boki. Masło rozgrzewamy na patelni, nakładamy porcje ciasta i smażymy na złoty kolor z obu stron. Smacznego.
 

7 komentarzy:

  1. Fantastyczny przepis! Akurat dla dzieci, muszę wypróbować. Ile placuszków wychodzi z jednego banana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość racuchów z jednego banana widoczna na zdjęciu :), z tego co pamiętam wyszło mi 6 takich raczej mniejszych.

      Usuń
  2. wyglądają bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak takie lekkie, słodkie racuszki :) Może dziś na kolację zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Racuchów daawno ni jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  5. hej, szukałam przepisu na racuchy bananowe na kolację, Twój mi się spodobał najbardziej, tak więc biorę się do roboty! :)

    OdpowiedzUsuń