Słodkie placki, bez dodatku
cukru, słodzika itp.? Możliwe, cała słodycz w tych plackach jest z banana.
Zapewniam, że wystarczająca.
Składniki (1 porcja)
1 dojrzały banan
1 jajko
Ok. 3-4 łyżek mąki gryczanej
i skrobi kukurydzianej
Szczypta soli
1 łyżeczka masła
Banana miksujemy za pomocą
blendera na gładką masę, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąkę i
skrobię do momentu uzyskania konsystencji gęstego ciasta. Nie podaję dokładnych
ilości mąki, to zależy od wielkości banana, trzeba to potraktować na wyczucie.
Ciasto ma być na tyle gęste, żeby można było na patelni formować ładne
placuszki i żeby się nie rozpływało na boki. Masło rozgrzewamy na patelni,
nakładamy porcje ciasta i smażymy na złoty kolor z obu stron. Smacznego.
Fantastyczny przepis! Akurat dla dzieci, muszę wypróbować. Ile placuszków wychodzi z jednego banana?
OdpowiedzUsuńIlość racuchów z jednego banana widoczna na zdjęciu :), z tego co pamiętam wyszło mi 6 takich raczej mniejszych.
UsuńNie ma to jak takie lekkie, słodkie racuszki :) Może dziś na kolację zrobię.
OdpowiedzUsuńRacuchów daawno ni jadłam;)
OdpowiedzUsuńhej, szukałam przepisu na racuchy bananowe na kolację, Twój mi się spodobał najbardziej, tak więc biorę się do roboty! :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowały :)
Usuń