Sałata zachwyciła moich
gości. Jest bardzo smaczna i do tego efektownie wygląda na stole. Polecam ją
nie tylko na przyjęcia ale także jako pyszną i stosunkowo lekką formę
eleganckiej kolacji. Inspiracja: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/granat/salatka_z_kozim_serem_granatem/przepis.html
Składniki
300 gram sera koziego (u mnie
w formie okrągłej roladki)
1 granat
200 gram rucoli
100 gram płatków migdałowych
4 łyżki oleju
4 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki żurawiny w słoiczku
Żurawinę mieszamy z octem
balsamicznym i odstawiamy na czas dalszych przygotowań. Wyłuskujemy ziarenka z
owocu granatu. Rucolę płuczemy i osuszamy.
Ser kroimy w równej wielkości
talarki, i obtaczamy z obu stron najpierw w oleju a następnie w płatkach
migdałowych. Patelnię mocno rozgrzewamy i na bardzo gorącą układamy ser w
migdałach. Smażymy po dosłownie kilka chwil z każdej strony, do czasu aż
migdały zarumienią się na mocno złoty kolor, trzeba uważać, żeby migdały nie przypiekły
się za mocno, bo zrobią się gorzkie, a dodatkowo pod wpływem temperatury ser
może zacząć się topić i rozpływać ! Usmażony z obu stron ser zdejmujemy z
patelni i dosmażamy resztę migdałów, która została. Na dużym talerzu rozkładamy
rucolę, robimy kleksy z sosu żurawinowego, rozkładamy ser i całość posypujemy
ziarenkami granatu i prażonymi migdałami. Podawać można zarówno na ciepło jak i
po wystygnięciu, smakuje równie dobrze. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz