"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Rucola z granatem i kozim serem



Sałata zachwyciła moich gości. Jest bardzo smaczna i do tego efektownie wygląda na stole. Polecam ją nie tylko na przyjęcia ale także jako pyszną i stosunkowo lekką formę eleganckiej kolacji. Inspiracja: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/granat/salatka_z_kozim_serem_granatem/przepis.html







Składniki

300 gram sera koziego (u mnie w formie okrągłej roladki)
1 granat
200 gram rucoli
100 gram płatków migdałowych
4 łyżki oleju
4 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki żurawiny w słoiczku

Żurawinę mieszamy z octem balsamicznym i odstawiamy na czas dalszych przygotowań. Wyłuskujemy ziarenka z owocu granatu. Rucolę płuczemy i osuszamy.
Ser kroimy w równej wielkości talarki, i obtaczamy z obu stron najpierw w oleju a następnie w płatkach migdałowych. Patelnię mocno rozgrzewamy i na bardzo gorącą układamy ser w migdałach. Smażymy po dosłownie kilka chwil z każdej strony, do czasu aż migdały zarumienią się na mocno złoty kolor, trzeba uważać, żeby migdały nie przypiekły się za mocno, bo zrobią się gorzkie, a dodatkowo pod wpływem temperatury ser może zacząć się topić i rozpływać ! Usmażony z obu stron ser zdejmujemy z patelni i dosmażamy resztę migdałów, która została. Na dużym talerzu rozkładamy rucolę, robimy kleksy z sosu żurawinowego, rozkładamy ser i całość posypujemy ziarenkami granatu i prażonymi migdałami. Podawać można zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu, smakuje równie dobrze. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz