"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Ryba smażona na szpinakowej kołderce


Dziś w mojej dietetycznej  kuchni ryba czarniak. Gatunek z ryb dorszowatych, chuda, duża zawartość białka. Podana ze szpinakiem tworzy niezwykle zdrowe i niskokaloryczne danie. 












Składniki (2 porcje)

300 gram filetów z czarniaka
250 gram świeżego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
Sól, pieprz, sok z cytryny, gałka muszkatołowa

Szpinak umyć osuszyć, cebulę i czosnek poszatkować. Rybę podzielić na porcje oprószyć  solą i pieprzem. Przygotować 2 patelnie, na każdej rozgrzać po 2 łyżki oleju. Na jednej usmażyć rybę, na drugiej zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić, ok. 10 minut, aż szpinak „zwiędnie”, na koniec pokropić sokiem z cytryny. Ta talerze wyłożyć uduszony szpinak, na wierzch ułożyc usmażone filety. Smacznego.
 

2 komentarze:

  1. kocham ryby!
    aż mi ślinka cieknie na widok tego zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. super, szybko i prosto ! ;)

    OdpowiedzUsuń