"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Ryba w sosie curry



Kuchnia tajska ma w sobie coś takiego, że często do niej wracam. Podoba mi się bogactwo kolorów i różnorodne połączenia. Czasami do dania lista składników przyprawia o ból głowy, innym razem jest tak krótka, że nie jestem pewna czy przypadkiem czegoś tu nie pominięto... Taka krótka lista jest w tym daniu. Lista składników krótka, mimo to danie pełne smaku i aromatu, i to jest właśnie piękne w kuchni. Inspiracja: http://lepszysmak.wordpress.com/2013/03/15/ryba-po-tajsku/




Składniki (3 porcje)

80 dag morskiej ryby (u mnie świeże filety z dorsza)
6 dużych krewetek gotowanych lub w przypadku świeżych, lekko  podsmażonych
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki oleju
Świeża, posiekana kolendra, ok. 4 łyżek
Sól do smaku

Rybę i krewetki oczyścić, posolić, odstawić na czas dalszych przygotowań. Cebulę i czosnek posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Po kilku minutach dodać pastę curry i połowę posiekanej kolendry, dokładnie wymieszać i następnie wlać mleko kokosowe. Całość jeszcze raz wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu około 10 minut. Sos lekko zgęstnieje. Rybę pokroić na porcje i ułożyć na patelni, na wierzch położyć krewetki. Przykryć ponownie pokrywką i dusić kolejne 10 minut. Przed podaniem posypać pozostałą kolendrą. Podawać z ryżem lub świeżą bułeczką. Smacznego.
 

2 komentarze: