Kuchnia tajska ma w sobie coś
takiego, że często do niej wracam. Podoba mi się bogactwo kolorów i różnorodne
połączenia. Czasami do dania lista składników przyprawia o ból głowy, innym
razem jest tak krótka, że nie jestem pewna czy przypadkiem czegoś tu nie pominięto...
Taka krótka lista jest w tym daniu. Lista składników krótka, mimo to danie
pełne smaku i aromatu, i to jest właśnie piękne w kuchni. Inspiracja: http://lepszysmak.wordpress.com/2013/03/15/ryba-po-tajsku/
Składniki (3 porcje)
80 dag morskiej ryby (u mnie
świeże filety z dorsza)
6 dużych krewetek gotowanych
lub w przypadku świeżych, lekko
podsmażonych
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki oleju
Świeża, posiekana kolendra,
ok. 4 łyżek
Sól do smaku
Rybę i krewetki oczyścić,
posolić, odstawić na czas dalszych przygotowań. Cebulę i czosnek posiekać. Na
dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Po kilku
minutach dodać pastę curry i połowę posiekanej kolendry, dokładnie wymieszać i
następnie wlać mleko kokosowe. Całość jeszcze raz wymieszać, przykryć pokrywką
i dusić na średnim ogniu około 10 minut. Sos lekko zgęstnieje. Rybę pokroić na
porcje i ułożyć na patelni, na wierzch położyć krewetki. Przykryć ponownie
pokrywką i dusić kolejne 10 minut. Przed podaniem posypać pozostałą kolendrą.
Podawać z ryżem lub świeżą bułeczką. Smacznego.
Wesołych Świąt Renatko;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie :)
Usuń