"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Ziemniaki curry



Jaka jest ilość przygotowania pieczonych ziemniaków? Moim zdaniem nieograniczona. Wszystko zależy od tego jakich przypraw dodacie do pieczenia, za każdym razem mogą być inne. Tym razem wersja curry.











Składniki (2 porcje)

8-10 równej wielkości ziemniaków
1 łyżka masła
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżka soli

Ziemniaki umyć dokładnie pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, dodać sól i stawić na gaz. Gotować, od momentu wrzenia wody ok. 5 minut. Powinny być pół-twarde. Odcedzić i delikatnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Każdy ziemniak przekroić na ćwiartki. Masło rozpuścić na patelni, wymieszać z papryką i curry i taką mieszanką polać ziemniaki. Wymieszać, tak aby każdy ziemniak był natłuszczony. Naczynie z ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15-20 minut. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz