"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Zupa krem z białych warzyw



Zupa-krem, to od niedawna jeden z moich ulubionych sposobów na gotowane warzywa. Szczególnie teraz, na tzw. przedwiośniu, kiedy w wartościowych warzyw jest bardzo mały wybór. Jest też doskonałym sposobem na wykorzystanie naszych, rodzimych – nie tych szklarniowych.








Składniki:

1 duży seler
3 małe ziemniaki
1 pietruszka
5-6 pieczarek
1 por – tylko biała część
1 mała marchewka
4 skrzydełka z kurczaka
2 łyżki pestek dyni – uprażonych na suchej patelni
Olej z pestek dyni
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Vegeta lub maggi – wg. gustu

Warzywa kroimy w dużą kostkę i wraz ze skrzydełkami zalewamy wodą. Garnek stawiamy na średni gaz, gotujemy ok. 1 godziny do miękkości warzyw. Skrzydełka wyjmujemy, zupę miksujemy za pomocą blendera na krem. Doprawiamy do smaku, Podawać z prażonymi pestkami dymi, skropioną olejem z pestek dyni i kawałkami mięsa ze skrzydełek. Smacznego

1 komentarz: