"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Imbirowy kurczak Marty Gessler



Przepis źródłowy  pochodzi z książki Marty Gessler pt. Kuchnia Marty. Kolory smaków. Wydawnictwo Publicat. Danie zaskoczyło mnie smakiem. Oczywiście pozytywnie, dlatego polecam :)











Składniki (4 porcje)

2 całe piersi z kurczaka
3 cm korzenia imbiru
2 cytryny ( 1 - otarta skórka + sok, 2 – nitki ze skórki)
Sól, pieprz
0,5 l bulionu warzywnego
3 łyżki gęstej śmietany 36%
6 żółtek
½ łyżeczki cukru

Piersi kurczaka dzielimy na 4 części. Imbir obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce (przez tarciem warto włożyć obrany kawałek imbiru do zamrażalnika – zetrzeć zamrożony). Zetrzeć skórkę z połowy cytryny. Imbirem i skórką cytrynowa natrzeć kawałki mięsa, przyprawić solą i pieprzem. Mięso gotować na parze ok. 30 minut.
Sos: bulion zagotować z dodatkiem soku z cytryny. Śmietanę wymieszać z żółtkami i szczyptą soli. Dodać ok ½ szklanki gorącego bulionu i dokładnie roztrzepać. Ciągle mieszając połączyć z resztą gotującego się bulionu. Podgrzewać aż sos zgęstnieje, uważać tylko aby nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i doprawić solą, cukrem. Ugotowane piersi z kurczaka układać na gorącym sosie, udekorować nitkami ze skórki cytryny i cytrynowym pieprzem. Podawać natychmiast. Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz