Indyk w sosie chilli



Danie, które powstało spontanicznie. Takie czasami potrafią zaskoczyć… dodanie jakiejś nieplanowanej przyprawy może zmienić charakter dania. Oczywiście taki eksperyment nie zawsze musi skończyć się smacznie.. mój tym razem skończył się bardzo smacznie, więc z czystym sumieniem polecam.








Składniki (3 porcje)

400 gram piersi indyka
4 żabki czosnku
2 duże czerwone papryki
1 duża cebula
1 duży (200 gram) serek topiony o smaku papryki
100 ml słodkiego sosu chili (to właśnie mój spontaniczny dodatek)
1 łyżeczka kurkumy
1 gałązka tymianku
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju + ewentualnie 2 dodatkowe
2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz

Mięso z indyka, umyć, osuszyć pokroić w dużą kostkę. Mąkę wymieszać z kurkumą, solą i pieprzem i w takiej mieszance obtoczyć kawałki indyka. Odstawić na kilka minut na bok. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych pokroić w paseczki. Cebulę i czosnek poszatkować. Olej mocno rozgrzać na patelni, obsmażyć mięso z indyka. Po obsmażeniu mięso zdjąć na talerz, trzymać w cieple na czas dalszych przygotowań. Jeśli potrzeba dodać jeszcze trochę oleju na patelnię, poczekać aż się dobrze rozgrzeje. Na patelnię wrzucić czosnek, cebulę oraz paprykę. Dodać gałązkę tymianku. Obsmażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając ok 2-3 minuty – warzywa muszą być wciąż lekko twarde. Dodać podsmażone kawałki indyka, oraz podzielony na mniejsze kawałki topiony serek paprykowy. Zmniejszyć ogień, mieszać cały czas, aż ser się roztopi, nadepnie dodać słodki sos chili oraz sok z cytryny. Wmieszać, dodać do smaku sól i pieprz. Gotowe. Podawać najlepiej z ryżem. Ja ugotowany ryż, dodaję bezpośrednio na patelni do całości, i dokładnie mieszam. Żeby nie było zbyt gęste, można dodać kilka łyżek wody, która pozostała po gotowaniu ryżu i poczekać aż zostanie wchłonięta.  Smacznego.
 

Komentarze