"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Mus czekoladowo-cytrynowy



Chyba niewiele jest osób, które nie lubią czekolady. Ja jestem od niej uzależniona. Lubię każdą jej postać, ostatnio w książce Gina D’Acampo „Dieta Italiana” przeczytałam przepis na stosunkowo lekki deser czekoladowy. Trochę go zmodyfikowałam i oto on:









Składniki (2 małe porcje)

50 g gorzkiej czekolady
½ cytryny – wyciśnięty sok
1 jajko – białko i żółtko oddzielnie
2 łyżeczki brązowego cukru

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtko z sokiem z cytryny i cukrem ubić na puszysty i gęsty kogel-mogel. Dodawać małymi porcjami do rozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady. Białko ubić w osobnej miseczce na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą czekoladową. Muz rozłożyć do 2 pucharków  i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Smacznego.
 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam musy czekoladowe, z cytryną musiał smakować wyjątkowo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń