Chyba niewiele jest osób,
które nie lubią czekolady. Ja jestem od niej uzależniona. Lubię każdą jej
postać, ostatnio w książce Gina D’Acampo „Dieta Italiana” przeczytałam przepis
na stosunkowo lekki deser czekoladowy. Trochę go zmodyfikowałam i oto on:
Składniki (2 małe porcje)
50 g gorzkiej czekolady
½ cytryny – wyciśnięty sok
1 jajko – białko i żółtko
oddzielnie
2 łyżeczki brązowego cukru
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Żółtko z sokiem z cytryny i cukrem ubić na puszysty i gęsty
kogel-mogel. Dodawać małymi porcjami do rozpuszczonej i lekko przestudzonej
czekolady. Białko ubić w osobnej miseczce na sztywną pianę, delikatnie połączyć
z masą czekoladową. Muz rozłożyć do 2 pucharków
i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Smacznego.
Uwielbiam musy czekoladowe, z cytryną musiał smakować wyjątkowo ciekawie :)
OdpowiedzUsuń