"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Ser halloumi z grilla


Uwielbiam ten ser. Kiedy przygotowywałam go po raz pierwszy, nie mogłam się nadziwić, że ser położony bezpośrednio na grillu, nie roztapia się tylko tak efektownie przyrumienia. Można go przygotować zarówno na grillu ogrodowym jak i podsmażyć na patelni w domu. Mi smakuje w każdej postaci, nawet bez potrzeby przyprawiania, ale wiadomo jak to w kuchni, zawsze korci, żeby coś pokombinować… 






Składniki (2 porcje)

1 opakowanie sera halloumi
½ szklanki oliwy
1 świeża papryczka chilli
4 ząbki czosnku

Ser pokroić w plastry. Oliwę rozlać po równo do 2 miseczek. Do jednej dodać bardzo drobno poszatkowany czosnek, do drugiej papryczkę chilli. Do każdej miseczki dołożyć plasterki sera i wstawić do lodówki na ok. 1 godziny. W ten sposób zamarynowany ser kładziemy bezpośrednio na grillu lub na patelni i obsmażamy na rumiano. Smacznego.
 

2 komentarze:

  1. Też uwielbiam ten ser. Jest idealny na grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My polecamy grillować takie sery na deskach cedrowych. Wychodzą wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń