Młode warzywa dają wiele
możliwości, mają mnóstwo cennych składników odżywczych i smakują w każdej
postaci. Do zup wykorzystuję je w całości, łącznie z nacią!
Na wywar:
1 udko z kurczaka
mały kawałek wołowiny lekko
przerośnięty tłuszczem
młoda włoszczyzna pokrojona
drobno, łącznie z nacią !
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka soli
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
1 łyżeczka lubczyku suszonego
3 ząbki czosnku
Dodatkowo
1 pęczek botwinki (ok 6-7
małych buraczków razem z nacią)
1 puszka fasoli czerwonej
sok z ½ cytryny
3-4 łyżki octu winnego
ziołowego
1 czubata łyżeczka cukru
6-7 nie za dużych ziemniaków
½ pęczka koperku
3 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz, papryka ostra
czerwona
Gotujemy wywar z mięsa. Mięso
wrzucamy do garnka z zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, odławiamy szumowiny i
wrzucamy czosnek, włoszczyznę + przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.
Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę, liście w paseczki, łodyżki jak
najdrobniej. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę – gotujemy w oddzielnym
garnku w osolonej wodzie do miękkości. W tym samy czasie co zaczynamy gotować
ziemniaki, wrzucamy do wywaru mięsnego buraczki i całą pokrojoną nać.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy
i dokładamy do garnka z zupą, wrzucamy tam też fasolkę z puszki, ja dodaje całą
zawartość puszki, czyli fasolę i zalewę – zupa robi się wtedy lekko zawiesista.
Teraz zaczynamy przyprawiać według gustu i smaku: sokiem z cytryny, octem
ziołowym, cukrem, solą, papryką i ewentualnie pieprzem. Na koniec dodajemy
śmietanę zahartowaną uprzednio w mniejszym naczyniu zupą, wlewamy do garnka i
pilnujemy aby nie doprowadzić do wrzenia, bo śmietana się zetnie!!! Tuż przed
momentem wrzenia wyłączamy zupę i posypujemy uprzednio posiekanym koperkiem.
Jeśli komuś mało śmietany, można po rozłożeniu na talerze zrobić na środku
dekoracyjnego śmietanowego kleksa – będzie kolorowo . Smacznego.
Hej!
OdpowiedzUsuńNominowałam Twojego bloga w zabawie blogowej- 11 pytań więcej szczegółów na mojej stronie:
http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2013/05/11-pytan.html
Zapraszam i miłej zabawy!
pyszności:)
OdpowiedzUsuń