Barszczyk z młodych warzyw




Młode warzywa dają wiele możliwości, mają mnóstwo cennych składników odżywczych i smakują w każdej postaci. Do zup wykorzystuję je w całości, łącznie z nacią!











Na wywar:
1 udko z kurczaka
mały kawałek wołowiny lekko przerośnięty tłuszczem
młoda włoszczyzna pokrojona drobno, łącznie z nacią !
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka soli
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
1 łyżeczka lubczyku suszonego
3 ząbki czosnku

Dodatkowo
1 pęczek botwinki (ok 6-7 małych buraczków razem z nacią)
1 puszka fasoli czerwonej
sok z ½ cytryny
3-4 łyżki octu winnego ziołowego
1 czubata łyżeczka cukru
6-7 nie za dużych ziemniaków
½ pęczka koperku
3 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz, papryka ostra czerwona

Gotujemy wywar z mięsa. Mięso wrzucamy do garnka z zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, odławiamy szumowiny i wrzucamy czosnek, włoszczyznę + przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę, liście w paseczki, łodyżki jak najdrobniej. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę – gotujemy w oddzielnym garnku w osolonej wodzie do miękkości. W tym samy czasie co zaczynamy gotować ziemniaki, wrzucamy do wywaru mięsnego buraczki i całą pokrojoną nać.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dokładamy do garnka z zupą, wrzucamy tam też fasolkę z puszki, ja dodaje całą zawartość puszki, czyli fasolę i zalewę – zupa robi się wtedy lekko zawiesista. Teraz zaczynamy przyprawiać według gustu i smaku: sokiem z cytryny, octem ziołowym, cukrem, solą, papryką i ewentualnie pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną uprzednio w mniejszym naczyniu zupą, wlewamy do garnka i pilnujemy aby nie doprowadzić do wrzenia, bo śmietana się zetnie!!! Tuż przed momentem wrzenia wyłączamy zupę i posypujemy uprzednio posiekanym koperkiem. Jeśli komuś mało śmietany, można po rozłożeniu na talerze zrobić na środku dekoracyjnego śmietanowego kleksa – będzie kolorowo . Smacznego.
 

Komentarze

  1. Hej!
    Nominowałam Twojego bloga w zabawie blogowej- 11 pytań więcej szczegółów na mojej stronie:
    http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2013/05/11-pytan.html

    Zapraszam i miłej zabawy!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz