Ryby często goszczą na moim
stole. Nie lubię tradycyjnie podawanej, smażonej w głębokim tłuszczu, po
pierwsze z uwagi na to, iż jest wtedy dosyć kaloryczna. A po drugie, już mu się
znudziła ta wersja. Przeglądając książki kucharskie, trafiłam na przepis, który
wydał mi się smaczny, dietetyczny i do tego szybki w przygotowaniu. Czyli
wszystko co lubię.
Oryginalny przepis pochodzi z
książki autorstwa Gino D’Acampo pt. Dieta Italiana, ja moje danie lekko
zmieniłam.
Składniki:
1 puszka krojonych pomidorów
(u mnie kartonik Pudliszki)
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
5-6 pomidorów suszonych
1 papryczka chilli
4 filety z dorsza (ja
wybrałam filety z dorsza norweskiego, czerniaka – ze skórą)
5 dużych krewetek
Piekarnik nagrzać do 190
stopni. Pomidory wraz z zalewą, pomidory suszone, czosnek, papryczkę włożyć do
miksera (opcja z nożami tnącymi) i miksować aż do uzyskania jednolitej masy.
Dosolić według uznania. Naczynie do pieczenia posmarować olejem, ułożyć filety,
skórką do dołu, w wolne przestrzenie powkładać obrane krewetki. Całość przykryć
pomidorową masą. Piec w piekarniku około 20 minut. Przed podaniem udekorować
świeżą natką lub bazylią. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz