"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Łosoś z zielonym pesto



Kolejny pomysł na szybkie ale smakowite dietetyczne danie obiadowe. Uwielbiam ryby, nie tylko z powodu iż są zdrowe. Zdecydowanie wolę je od mięsa. Bez mięsa potrafiłabym się obejść, bez ryb – nigdy.










Składniki (1 porcja)

1 kawałek filetu łososia
1 łyżka zielonego pesto
 ½ łyżeczki oliwy
Świeżo mielony pieprz,
½ łyżeczki soku z cytryny

Filet łososia obmyć, osuszyć, skropić cytryną. Folię aluminiową posmarować oliwą, ułożyć na niej łososia i wierzch posmarować zielonym Pesto. Zawinąć szczelnie folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Upieczoną rybę podawać ulubionymi warzywami.

 

1 komentarz: