Mój ukochany deser serowy.
Przygotowuje go nie tylko od święta, choć rzeczywiście świąt wielkanocnych ja i
moja rodzina bez paschy sobie nie wyobrażamy. Od lat przygotowuję ją według
sprawdzonego przepisu, podanego przez Łukasza Blikle w jednym z kobiecych
magazynów.
Składniki (6-8 porcji)
1 kg chudego twarogu
1,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
1 szklanka śmietanki 36%
5 jajek
1 cukier wanilinowy
20 dag bakalii (orzechy,
suszone figi, owoce kandyzowane),
3 łyżki posiekanych pistacji
100 gram kakaowych herbatników
Twaróg trzykrotnie przepuścić
przez maszynkę do mielenia (do tego deseru nie polecam serka wiaderkowego –
jest zbyt wilgotny i płynny). Jajka w raz z cukrem i cukrem wanilinowym ubić w
garnku ustawionym nad większym garnkiem z ciepłą wodą. Ubijać tak długo aż masa
mocno zgęstnieje. Do gęstej masy jajecznej dodawać porcjami masło następnie
śmietankę i na końcu ser. Garnek z masą postawić bezpośrednio na małym ogniu i
cały czas ucierając, podgrzewać aż w masie pokażą się pęcherzyki powietrza. Odstawić
do ostygnięcia. Orzechy oraz owoce kandyzowane posiekać, dodać do masy, dopiero
jak będzie już zimna i zacznie mocno gęstnieć. Czystą gazą wyłożyć formę do
paschy (musi mieć dziurki w dnie, przez które będzie odciekał płyn) – rolę
formy może spełniać np. doniczka z otworami w dnie. Do tak przygotowanej formy
przełożyć gęstniejącą masę. Całość przykryć szczelnie od góry gazą i docisnąć
np. talerzem. Pod spód postawić naczynie do którego, przez otwory w foremce
będzie odciekał płyn. Całą konstrukcję wstawić na dobę do lodówki. Po tym
czasie wyjąć, rozwinąć od wierzchu z gazy i ułożyć herbatniki. Przykryć
talerzem i przekręcić wraz z talerzem do góry nogami, zdjąć resztę gazy
(herbatki tworzą czekoladowy spód). Posiekać pistacje i posypać gotową paschę.
Smacznego.
ciekawy pomysł, nigdy nie jadłam paschy:)
OdpowiedzUsuńja również nigdy nie jadłam, chyba się skuszę i spróbuje przygotować :)
OdpowiedzUsuń