Pascha



Mój ukochany deser serowy. Przygotowuje go nie tylko od święta, choć rzeczywiście świąt wielkanocnych ja i moja rodzina bez paschy sobie nie wyobrażamy. Od lat przygotowuję ją według sprawdzonego przepisu, podanego przez Łukasza Blikle w jednym z kobiecych magazynów. 




Składniki (6-8 porcji)

1 kg chudego twarogu
1,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
1 szklanka śmietanki 36%
5 jajek
1 cukier wanilinowy
20 dag bakalii (orzechy, suszone figi, owoce kandyzowane),
3 łyżki posiekanych pistacji
100 gram kakaowych herbatników

Twaróg trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia (do tego deseru nie polecam serka wiaderkowego – jest zbyt wilgotny i płynny). Jajka w raz z cukrem i cukrem wanilinowym ubić w garnku ustawionym nad większym garnkiem z ciepłą wodą. Ubijać tak długo aż masa mocno zgęstnieje. Do gęstej masy jajecznej dodawać porcjami masło następnie śmietankę i na końcu ser. Garnek z masą postawić bezpośrednio na małym ogniu i cały czas ucierając, podgrzewać aż w masie pokażą się pęcherzyki powietrza. Odstawić do ostygnięcia. Orzechy oraz owoce kandyzowane posiekać, dodać do masy, dopiero jak będzie już zimna i zacznie mocno gęstnieć. Czystą gazą wyłożyć formę do paschy (musi mieć dziurki w dnie, przez które będzie odciekał płyn) – rolę formy może spełniać np. doniczka z otworami w dnie. Do tak przygotowanej formy przełożyć gęstniejącą masę. Całość przykryć szczelnie od góry gazą i docisnąć np. talerzem. Pod spód postawić naczynie do którego, przez otwory w foremce będzie odciekał płyn. Całą konstrukcję wstawić na dobę do lodówki. Po tym czasie wyjąć, rozwinąć od wierzchu z gazy i ułożyć herbatniki. Przykryć talerzem i przekręcić wraz z talerzem do góry nogami, zdjąć resztę gazy (herbatki tworzą czekoladowy spód). Posiekać pistacje i posypać gotową paschę. Smacznego.
 

Komentarze

  1. ciekawy pomysł, nigdy nie jadłam paschy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również nigdy nie jadłam, chyba się skuszę i spróbuje przygotować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz