Danie niezwykle proste i
wręcz genialne w swej prostocie. Dietetyczne, pełne smaku i proste do
przygotowania. Jaka szkoda, że sezon na szparagi trwa tak krótko.
Składniki (2 porcje)
1 pęczek szparagów (użyłam
białych)
2 jajka
2 łyżki octu
Sól, pieprz do smaku
Szparagom odciąć zdrewniałą
końcówkę oraz obrać z łykowatej skórki, ugotować ardente na parze. Gotując
należy uważać, iż szparagi dosyć szybko są już wystarczająco miękkie, a
rozgotować nie radzę, bo wychodzi papa…
W osobnym garnku zagotować
wodę z octem – na wrzącą wodę wbić 2 jajka i po chwili delikatnie zagarnąć
białko, tak żeby otoczyło żółtko. Gotować 3 minuty. Gotowe wyjąć za pomocą
łyżki cedzakowej i ułożyć na szparagach. Podawać natychmiast. I teraz zaczyna
się najlepsze: ja, delikatnie rozrywam białkową powłoczkę, biorę do ręki
szparaga i zajadam maczając w płynnym żółtku. Poezja … Smacznego.
bardzo lubię szparagi, super pomysł:)
OdpowiedzUsuńchyba al dente...
OdpowiedzUsuń