"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Szparagi klasycznie



Danie niezwykle proste i wręcz genialne w swej prostocie. Dietetyczne, pełne smaku i proste do przygotowania. Jaka szkoda, że sezon na szparagi trwa tak krótko.












Składniki (2 porcje)

1 pęczek szparagów (użyłam białych)
2 jajka
2 łyżki octu
Sól, pieprz do smaku

Szparagom odciąć zdrewniałą końcówkę oraz obrać z łykowatej skórki, ugotować ardente na parze. Gotując należy uważać, iż szparagi dosyć szybko są już wystarczająco miękkie, a rozgotować nie radzę, bo wychodzi papa…
W osobnym garnku zagotować wodę z octem – na wrzącą wodę wbić 2 jajka i po chwili delikatnie zagarnąć białko, tak żeby otoczyło żółtko. Gotować 3 minuty. Gotowe wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i ułożyć na szparagach. Podawać natychmiast. I teraz zaczyna się najlepsze: ja, delikatnie rozrywam białkową powłoczkę, biorę do ręki szparaga i zajadam maczając w płynnym żółtku. Poezja … Smacznego.
 

2 komentarze: