"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Arbuz i feta w sałatce



Pojawiły się arbuzy, więc czas na lekkie sałatki. Ta jest bardzo orzeźwiająca i ciekawa w smaku. Połączenie słodkiego arbuza ze słonym serem i cierpką limonką dało naprawdę fantastyczny efekt. 











Składniki (na 1 porcję):
¼ małego arbuza (ok. 900 gram razem ze skórką)
1 mała czerwona cebula
1 limonka
4 czarne oliwki
¼ opakowania serka feta
kilka listków sałaty lodowej
świeża mięta

Wykonanie:

Cebulę pokroić w cienkie piórka i zalać sokiem z limonki, odstawić na pół godziny do lodówki. Z arbuza za pomocą łyżeczki wydrążyć kulki lub po prostu pokroić w średnią kosteczkę, oliwki pokroić w plasterki, fetę w kosteczkę. Na sałacie ułożyć kulki z arbuza, polać „arbuzowym” sokiem, na to oliwki, zamarynowaną cebulkę i na koniec pokruszyć fetę. Całość polać sokiem z limonki w którym marynowała się cebula. Przybrać listkami mięty. Smacznego.

 

3 komentarze:

  1. Świetne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie, muszę kiedyś spróbować takiej arbuzowej sałatki!:)

    OdpowiedzUsuń