Pojawiły się arbuzy, więc
czas na lekkie sałatki. Ta jest bardzo orzeźwiająca i ciekawa w smaku.
Połączenie słodkiego arbuza ze słonym serem i cierpką limonką dało naprawdę fantastyczny
efekt.
Składniki (na 1 porcję):
¼ małego arbuza (ok. 900 gram
razem ze skórką)
1 mała czerwona cebula
1 limonka
4 czarne oliwki
¼ opakowania serka feta
kilka listków sałaty lodowej
świeża mięta
Wykonanie:
Cebulę pokroić w cienkie
piórka i zalać sokiem z limonki, odstawić na pół godziny do lodówki. Z arbuza
za pomocą łyżeczki wydrążyć kulki lub po prostu pokroić w średnią kosteczkę,
oliwki pokroić w plasterki, fetę w kosteczkę. Na sałacie ułożyć kulki z arbuza,
polać „arbuzowym” sokiem, na to oliwki, zamarynowaną cebulkę i na koniec
pokruszyć fetę. Całość polać sokiem z limonki w którym marynowała się cebula.
Przybrać listkami mięty. Smacznego.
Świetne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, muszę kiedyś spróbować takiej arbuzowej sałatki!:)
OdpowiedzUsuńświetna musi być:)
OdpowiedzUsuń