Bakłażan duszony z pomidorami



Zdecydowanie lekko, zdecydowanie dietetycznie i bardzo smacznie. Przepis wymyślił się sam, a potem, podobne danie znalazłam w książce Gino D’Acampo pt. Dieta Italiana, więc podaję za mistrzem.











Składniki (4 porcje)
1 kostka bulionu warzywnego
3 średniej wielkości bakłażany
3 łyżki oliwy
3 żabki czosnku, przekrojone na pół
1 puszka (400 gram) krojonych pomidorów
1 łyżka świeżych listków tymianku
3 duże pomidory śliwkowe, pozbawione nasion i pocięte na ćwiartki
Sól, świeżo mielony pieprz

Bakłażany pokroić w kostkę o boku ok. 3 cm, zagotować w dużym garnku 2 litry wody, wrzucić kostkę bulionu, a następnie bakłażana. Gotować ok. 8 minut, odsączyć i lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek a następnie dodać bakłażana. Smażyć ok 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać pomidory z puszki, doprawić wstępnie solą i pieprzem i dusić ok 15 minut. Następnie dodać tymianek oraz pokrojone w kostkę świeże pomidory, podgrzewać jeszcze ok. 10 minut. Podawać z pieczywem, danie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego.
 

Komentarze

Prześlij komentarz