"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Cebulowe ziemniaczki z rozmarynem

ziemniaki


Zaczęły znowu królować na moim stole. Uwielbiam, te niewiele większe niż włoski orzech, podawane w chrupiącej skórce. Dla mnie, lekko posypane koperkiem i ze szklanką kefiru – stanowią pyszne, samodzielne danie. 










Składniki (dla 2 osób):

Ok. 1 kg najmniejszych jakie uda się dostać
1 torebka francuskiej zupy cebulowej
4 łyżki oleju
kilka gałązek rozmarynu

Ziemniaki myjemy, oczyszczamy z tzw. oczek, nie obieramy. Proszek z torebki przesypujemy na dużą deskę i za pomocą wałka kruszymy wszystkie drobinki na mączkę. Przekładamy do miseczki i wlewamy olej, w powstałej papce obtaczamy ziemniaczki, tak aby każdy się błyszczał od oleju. Przekładamy na brytfankę i dokładamy kilka gałązek rozmarynu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. godziny, ostatnie 5 minut może być z termoobiegeim a by skórka była chrupiąca. Smacznego.
 

2 komentarze:

  1. cudne i pyszne ziemniaczki! Ja dziś widziałam na bazarze idealne do tego przepisu - malutkie i wszystkie podobnej wielkości .
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. p.s w zupie cebulowej robię karkówkę i też jest pyszna! :)

      Usuń