"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Lekki deser truskawkowo-jabłkowy



Prostota jest zaletą, także w kuchni. A desery wcale nie muszą być bardzo kaloryczne. W poszukiwaniu nowych lekkich deserów, a trochę przez przypadek wyszedł mi bardzo smaczny owocowy mus-niemus, bez dodatku cukru ale mega słodki i baaardzo smaczny.









Składniki (1 osoba)

1 jabłko
5 truskawek
1 łyżeczka musli
2 listki mięty
Szczypta: cynamonu, imbiru, cukru wanilinowego

Jabłko umyć, obrać, pokroić drobno wraz ze skórką. Wymieszać z cynamonem, imbirem, cukrem wanilinowym i uprażyć na suchej patelni, aż ściemnieje, zmięknie i rozpadnie się na mus. Schłodzić w lodówce ok. 2 godzin. Truskawki rozgnieść widelcem, wymieszać z zimnym musem jabłkowym, posypać musli, przybrać miętą i podawać. Smacznego.
 

2 komentarze: