Pulpety z pieczarkami

dania Gino D'Acampo


Swego czasu podawałam przepis na Pulpety po neapolitańsku , bardzo zasmakowały domownikom, ale ja miałam lekki „dyskomfort” jeśli chodzi o ich kaloryczność. Inspirując się tamtym przepisem, zrobiłam ich lżejszą wersję. 











Składniki (na 12 sporych pulpetów)

800 g mielonej piersi z indyka
100 g salami długodojrzewającego
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
80 g bułki tartej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
500 g pieczarek
1 cebula
4 łyżki oliwy
1 łyżka listków tymianku
50 g świeżo tartego parmezanu
Sól, pieprz, papryka ostra
1 litr bulionu drobiowego (może być z kostki)


Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki. W dużej misce wymieszać mięso mielone z salami, czosnkiem, bułką tartą, natką pietruszki, parmezanem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką i wbić jajko. Ponownie wymieszać masę i uformować ok. 12 kulek. Ułożyć na talerzu i włożyć do lodówki na 20 minut. W tym czasie posiekać cebulę, podsmażyć na 1 łyżce oliwy, następnie dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki oddadzą całą wodę. W garnku zagotować bulion, dodac podsmażone pieczarki z ceulą i całość zmiksować blenderem na jednolitą masę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką. Ponownie rozgrzać patelnię, dolać pozostały olej i włożyć pulpety, podsmażać po ok. 5 minut, przyrumieniając dokładnie z każdej strony. Przełożyć pulpety do sosu pieczrkowego i gotować jeszcze przez godzinę na małym ogniu. Jeśli sos robi się za gęsty, można dolać trochę wody. Pulpety podajemy z ryżem lub makaronem, polane obficie sosem. Smacznego.


Komentarze

  1. Lubie pulpety pod każdą postacią, te z pewnością też by mi posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zostal choc jeden?,,,wygladaja oblednie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki właśnie z nimi był problem, że ... nie został ani jeden :), a czasami tak wygodnie mieć obiad na 2 dni :)

      Usuń

Prześlij komentarz