Swego czasu podawałam przepis
na Pulpety po neapolitańsku , bardzo zasmakowały domownikom, ale ja miałam lekki
„dyskomfort” jeśli chodzi o ich kaloryczność. Inspirując się tamtym przepisem,
zrobiłam ich lżejszą wersję.
Składniki (na 12 sporych
pulpetów)
800 g mielonej piersi z
indyka
100 g salami długodojrzewającego
4 ząbki czosnku przeciśnięte
przez praskę
80 g bułki tartej
3 łyżki posiekanej natki
pietruszki
1 jajko
500 g pieczarek
1 cebula
4 łyżki oliwy
1 łyżka listków tymianku
50 g świeżo tartego parmezanu
Sól, pieprz, papryka ostra
1 litr bulionu drobiowego
(może być z kostki)
Pieczarki umyć, obrać,
pokroić w plasterki. W dużej misce wymieszać mięso mielone z salami, czosnkiem,
bułką tartą, natką pietruszki, parmezanem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i
papryką i wbić jajko. Ponownie wymieszać masę i uformować ok. 12 kulek. Ułożyć
na talerzu i włożyć do lodówki na 20 minut. W tym czasie posiekać cebulę,
podsmażyć na 1 łyżce oliwy, następnie dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki
oddadzą całą wodę. W garnku zagotować bulion, dodac podsmażone pieczarki z ceulą
i całość zmiksować blenderem na jednolitą masę oraz doprawić do smaku solą,
pieprzem i czerwoną papryką. Ponownie rozgrzać patelnię, dolać pozostały olej i
włożyć pulpety, podsmażać po ok. 5 minut, przyrumieniając dokładnie z każdej
strony. Przełożyć pulpety do sosu pieczrkowego i gotować jeszcze przez godzinę
na małym ogniu. Jeśli sos robi się za gęsty, można dolać trochę wody. Pulpety
podajemy z ryżem lub makaronem, polane obficie sosem. Smacznego.
Lubie pulpety pod każdą postacią, te z pewnością też by mi posmakowały :)
OdpowiedzUsuńCzy zostal choc jeden?,,,wygladaja oblednie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Taki właśnie z nimi był problem, że ... nie został ani jeden :), a czasami tak wygodnie mieć obiad na 2 dni :)
Usuń