"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Racuchy serowe

placki z serem


Kolejna wariacja na temat racuchów. Okazuje się, że nawet w przypadku tak prostej potrawy jak racuchy, można wykreować nieskończoną ilość przepisów. Tym razem miałam ochotę na ser, ale w wersji na ciepło. W plackach jest on delikatnie wyczuwalny i fajnie wkomponowany w całość.  








Składniki:

250 g chudego sera twarogowego
1 jajko
Ok. 1/3 szklanki mąki razowej (w zależności od tego ile będzie potrzebne)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżka masła

Ser dokładnie rozgnieść widelcem, wbić jajko i rozmieszać z serem. Dodać cukier wanilinowy oraz dodawać mąkę do osiągnięcia konsystencji dosyć gęstego ciasta, które za pomocą łyżki można nakładać na patelnię.  Masło rozgrzać na patelni, porcjami nakładać ciasto, formując łyżką okrągły kształt racuchów. Smażyć na złoty kolor po obu stronach. Podawać z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą. Smacznego.
 

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię te racuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także je uwielbiam :) Są sycące i delikatne.

    OdpowiedzUsuń