Mango to owoc zdradliwy.
Kupując, trzeba go bardzo uważnie obejrzeć. Niedojrzałe jest twarde, ostre w
smaku i raczej niesmaczne, dojrzałe – wprost cudowne, miękkie, soczyste i
bardzo aromatyczne. Jeśli kupicie mango i nie będziecie do końca pewni czy jest
wystarczająco dojrzałe, pozwólcie mu poleżeć 2-3 dni na nasłonecznionym
parapecie. Wtedy na 100 % zakochacie się w jego smaku.
Składniki (1 porcja)
¼ małej główki sałaty lodowej
1 pomarańcza
½ owocu mango
1 mała czerwona cebula
1 kawałek wędzonego kurczaka
(tzw. pałka, czyli dolne udko)
2 łyżki octu balsamicznego
Sól, świeżo mielony pieprz do
smaku
Pomarańczę przeciąć na pół,
jedną połówkę wyfiletować, z drugiej wycisnąć sok. Połówkę mango obrać, pokroić
na plasterki, cebulę pokroić w cienkie piórka. Wyciśnięty sok wymieszać z octem
balsamicznym, doprawić solą i pieprzem. Sałatę ułożyć na półmisku, rozłożyć
owoce, oraz podzielonego na części kurczaka, posypać cebulą oraz polać sosem.
Smacznego.
pyszna musi być:) podobają mi się połączenia smaków:)
OdpowiedzUsuń