"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Szpinak według pięciu przemian

dania diety pieciu przemian


W poszukiwaniu kulinarnych nowości, trafiłam na książkę Ewy Dobek pt. 5 przemian w kuchni i życiu. W książce, oprócz przepisów na bezmięsne dania na każdą porę roku, znajdziecie dosyć dokładnie opisaną filozofię kuchni pięciu przemian, a nawet… wiersze. Na pewno będę do niej częściej zaglądać. Na początek, proponuję szpinak.







Składniki (4 porcje)

Ważne!!! Filozofia pięciu przemian zaleca dodawanie wszystkich składników w odpowiedniej kolejności, ma to wpływ na cały cykl powstawania potrawy, dlatego zalecam przestrzeganie.

2 duże cebula
1 czerwona papryka
½ kg świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 kartoniki krojonych pomidorów
5 łyżek oliwy
100 g topionego serka śmietankowego
Sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano, kurkuma

Rozgrzać w garnku 2 łyżki oliwę, cebulę i paprykę poszatkować, wrzucić na rozgrzany olej, dodać w kolejności: pieprz, sól, szczyptę bazylii, szczyptę tymianku. Dusić całość do miękkości. Szpinak drobno pokroić, dodać do garnka, jak już zmięknie dodać: 2 zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pomidory z kartonika, szczyptę bazylii, ½ łyżeczki kurkumy, 3 łyżki oliwy, oregano, pokrojony na kawałki serek topiony. Całość dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Podawać natychmiast. Smacznego. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz