Szparagi, są zdrowe,
niskokaloryczne i bardzo dobre. Jaką mają wadę? Świeże są dostępne bardzo
krótko, dlatego zachęcam do delektowania się nimi jak najczęściej.
Składniki (dla 1 osoby):
1 mały pęczek zielonych
szparagów
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1/3 lub 30 gram sera
pleśniowego typu Lazur
Gotujemy w garnku wodę, na
wrzątek ustawiamy naczynie do gotowania na parze i wkładamy do niego oczyszczone
szparagi. Gotujemy około 3 minuty. Obgotowane w ten sposób szparagi przekładamy
do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Mieszamy, tak aby szparagi były
delikatnie naolejone. Czosnek kroimy w jak najcieńsze plasterki, układamy na szparagach
a na to kruszymy ser. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika – opcja grill na kilka
minut, do momentu aż czosnek i ser zacznie się przypiekać na lekki brąz. Smacznego.
pyszne muszą być:)
OdpowiedzUsuń