Zapiekane szparagi



Szparagi, są zdrowe, niskokaloryczne i bardzo dobre. Jaką mają wadę? Świeże są dostępne bardzo krótko, dlatego zachęcam do delektowania się nimi jak najczęściej.












Składniki (dla 1 osoby):

1 mały pęczek zielonych szparagów
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1/3 lub 30 gram sera pleśniowego typu Lazur

Gotujemy w garnku wodę, na wrzątek ustawiamy naczynie do gotowania na parze i wkładamy do niego oczyszczone szparagi. Gotujemy około 3 minuty. Obgotowane w ten sposób szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Mieszamy, tak aby szparagi były delikatnie naolejone. Czosnek kroimy w jak najcieńsze plasterki, układamy na szparagach a na to kruszymy ser. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika – opcja grill na kilka minut, do momentu aż czosnek i ser zacznie się przypiekać na lekki brąz. Smacznego.
 

Komentarze

Prześlij komentarz