"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Dorosła kawa mrożona

kawa mrożona z alkoholem


 Moja ulubiona wersja mrożonej kawy. Pyszna, gęsta, słodka i dodatkowo, dzięki procentom, wprawiająca w wyśmienity nastój. W sam raz na gorące, sobotnie popołudnie :)









 Składniki (dla 2 osób):

300 ml kawy
100 ml likieru śmietankowego
100 ml mleka


Kawę zaparzamy w ulubiony sposób, studzimy, przelewamy do foremki do lodów i zamrażamy. Jak kawa będzie już dobrze zmrożona, przekładamy na twardą powierzchnię, np. deskę do krojenia, przykrywamy kostki lodu ściereczką lub folią i za pomocą tłuczka kruszymy lód. Do robota kuchennego, opcja siekanie, wrzucamy pokruszony lód kawowy, dolewamy likier i mleko. Miksujemy ok. 2 minut, składniki po połączeniu mają konsystencję bardzo gęstej, zmrożonej piany. Smacznego.

3 komentarze: