"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Indyk z kurkami i kaszą kus-kus



Szybkie i smaczne danie, czyli … po prostu kuchnia niewyszukana, przygotujecie go w 40 minut i gwarantuję, że będzie Wam smakowało.












Składniki (2 porcje)

1 udko z indyka (wyfiletowane)
300 gram kurek
3 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy curry
Sól, pieprz do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 szklanka kaszki kus-kus

Mięso z indyka pokroić na małe kawałki, oprószyć solą, pieprzem, polać 1 łyżką oleju i dodać curry. Wszystko dokładnie wymieszać, włożyć do miseczki i odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Kurki dokładnie umyć. Pozostały olej rozgrzać na patelni, obsmażyć kawałki indyka i następnie wrzucić kurki. Przykryć pokrywką i dusić ok. 15 minut, mieszając co jakiś czas. W tym czasie przygotować kaszkę kus-kus.  Gotową kaszkę wrzucić na patelnie, przemieszać wszystko i trzymać na ogniu jeszcze ok 3 minut, tak, żeby kaszka wchłonęła nieco sosu z kurek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać obficie natką pietruszki. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz