Malinowy sernik śniadaniowy

malinowy sernik


Śniadanie, które ucieszy nawet największych niejadków. Je się po prostu oczami! Serek homogenizowany podany w wersji sernika mile odmieni zwykłe śniadanko.
Z racji tężenia masy, przygotowania należy zacząć poprzedniego dnia wieczorem, ale zapewniam, że warto.







 Składniki (dla 4 osób)
500 g serka homogenizowanego
500 g malin
1 galaretka malinowa
Kilka biszkoptów

Galaretkę rozpuścić we wrzątku w ¾ szklanki wody. Serek zmiksować z 1/3 malin na gładką masę, dodać lekko przestudzoną  galaretkę i dokładnie wymieszać. Jak masa zacznie tężeć, dorzucić kolejne 1/3 porcji malin tym razem powinny być w całości, uważać na maliny podczas mieszania łyżką. Masę przełożyć do salaterki bym silikonowej foremki i na wierzch poukładać biszkopty. Wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia, wyłożyć stężałą masę na talerz, odwracając foremkę do góry dnem (tym sposobem biszkopty znajdą się na spodzie ciasta) i przybrać resztą malin. Jeśli sernik nie chce się „odkleić” od salaterki, można wstawić ją na chwilę do ciepłej wody, wtedy będzie łatwiej. Smacznego.  

Komentarze

  1. Łał, aż wstać się chce na takie śniadanie, mimo smętnej pogody :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie śniadaniowe serniczki! Super pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bosko, już sobie wyobrażam jaki jest lekki i puszysty:d mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam słodkie śniadania :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz