"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pasta serowa z bobem



Kolorowe przekąski cieszą nie tylko podniebienie ale i oko. Pastę można wykorzystać na wiele sposobów, na kanapki, z warzywami lub jako samodzielną przekąskę. Mi najbardziej smakuje z chrupiącą papryką.









Składniki (1 porcja)
100 gram sera typu bałkańskiego
200 gram bobu
1 ząbek czosnku
Sok z połowy cytryny
Sól, pieprz,
1 czerwona papryka
2 łyżki szczypiorku

Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ostudzić i obrać z łupinek. Dodać pokruszony ser, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny oraz pieprz. Solą doprawiać do smaku gotową pastę, gdyż ser jest dosyć słony. Składniki mielimy blenderem na gładką masę, dodajemy szczypiorek i mieszamy. Paprykę przeciąć na pół, wyjąc gniazda nasienne i napełnić środek pastą. Smacznego.

1 komentarz: