Kolorowe przekąski cieszą nie
tylko podniebienie ale i oko. Pastę można wykorzystać na wiele sposobów, na
kanapki, z warzywami lub jako samodzielną przekąskę. Mi najbardziej smakuje z
chrupiącą papryką.
Składniki (1 porcja)
100 gram sera typu
bałkańskiego
200 gram bobu
1 ząbek czosnku
Sok z połowy cytryny
Sól, pieprz,
1 czerwona papryka
2 łyżki szczypiorku
Bób ugotować do miękkości w
osolonej wodzie, ostudzić i obrać z łupinek. Dodać pokruszony ser, czosnek
przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny oraz pieprz. Solą doprawiać do smaku
gotową pastę, gdyż ser jest dosyć słony. Składniki mielimy blenderem na gładką
masę, dodajemy szczypiorek i mieszamy. Paprykę przeciąć na pół, wyjąc gniazda
nasienne i napełnić środek pastą. Smacznego.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuń