Racuchy z jagodami i czerwoną porzeczką



Uwielbiam kwaskowy smak owoców połączony ze słodyczą racuchów. Kolejny pomysł na słodkie śniadanie, które można nazwać sezonowym. Zachęcam do wykorzystywania owoców, które za chwilę znikną i znowu trzeba będzie na nie czego przez tyle miesięcy. Najedzmy się nimi do syta :)








Składniki na ok. 8-10 racuszków:

10 g drożdży
125 g mąki (u mnie razowa)
2 jajka
200 ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
100 g jagód
100 g czerwonej porzeczki
Szczypta soli
Olej do smażenia cukier puder do posypania

Mąkę i cukier wanilinowy wsypać do miski, dodać rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody drożdże, delikatnie wymieszać. Dodać żółtka z jajek oraz mleko i ponownie wymieszać na gładką masę. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Na koniec dodać jagody oraz porzeczki (garstkę zostawić do dekoracji). Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu odsączyć nadmiar oleju na ręczniku papierowym a racuszki posypać cukrem pudrem oraz pozostały mi owocami. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz