Razowe pancakes



Klasyczne pancakes, na lato postanowiłam troszkę „odchudzić”. Wyszły równie dobre, puszyste i delikatne. 












Składniki (na 10 placków)

250 g serka ricotta
130 gram mąki razowej
130 ml wody
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżka masła
2 łyżki ulubionej konfitury
2 łyżki syropu klonowego

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka, ser, wodę dokładnie wymieszać mikserem, nadal miksując dodać mąkę z proszkiem. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. Masło roztopić na patelni, nakładać porcjami ciasto, formując w miarę równe okręgi. Smażyć ok. 3 minuty z każdej strony. Podawać z ulubioną konfiturą i syropem klonowym. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz