"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Sernik jagodowy

sernik z jagodami


Uwielbiam jagody, nie umywają się do nich żadne borówki amerykańskie. Jagody to nasz narodowy skarb, nasz „polski kawior” można by rzec… Uwielbiam je nie tylko jeść, uwielbiam je również samodzielnie zbierać. Niezwykle uspakajające zajęcie… polecam wszystkim zabieganym, poświęcić letnie przedpołudnie, iść do lasu i zbierając jagody uczyć się cierpliwości… a po takiej lekcji już spokojnie możemy nagrodzić się np. porcją tego serniczka J Inspirację znalazłam tutaj (http://bayaderka.blogspot.com/2012/04/sernik-z-jagodami-i-kawalkami-czekolady.html )


Składniki (na okrągłą tortownicę o średnicy ok. 25 cm.)

Herbatnikowy spód
200 gram herbatników
3 łyżki kakao
2 łyżki brązowego cukru
100 g masła

Masło roztopić w rondelku, chwilkę przestudzić. Herbatniki pokruszyć jak najdrobniej (za pomocą tłuczka lub w robocie kuchennym z funkcją szatkowania), do herbatników dodać kakao cukier oraz roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć dno tortownicy. Odstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.

 Masa serowa (wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową)

500 g serka ricotta
500 g mascarpone
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
1/3 szklanki soku z cytryny
5 jajek
1 czekolada mleczna nadziewana o smaku owoców leśnych
1 czekolada biała
400 g jagód

Oba sery miksujemy z mlekiem skondensowanym oraz sokiem z cytryny, na koniec dodajemy po 1 jajku. Czas miksowania jajek ograniczyć do minimum, nie zależy nam aby masa była puszysta, bo sernik po upieczeniu może pękać. Obie czekolady szatkujemy. Białą mieszamy z masą serową. Mleczną mieszamy z jagodami. Wyjmujemy z lodówki tortownicę z przygotowanym spodem, wlewamy ½ masy. Na masę układamy jagody z czekoladą i zalewamy pozostałą masą serową. Do piekarnika nagrzanego do 150 stopni wstawiamy naczynie z wodą oraz tortownicę z sernikiem. Naczynie z wodą w piekarniku zastępuje nam konieczność pieczenia sernika w tzw. kąpieli wodnej, z czym moim zdaniem jest zdecydowanie więcej zachodu. Pieczemy ok. 90 minut, jeżeli wierzch sernika zaczyna się przyrumieniać, można go przykryć pergaminem, biały wygląda zdecydowanie efektowniej.  Upieczony i przestudzony sernik wkładamy do lodówki co najmniej na 12 godzin. Przed podaniem przystroić świeżymy jagodami oraz białą czekoladą. Smacznego.
 

2 komentarze: