Makaron, duuuużo sosu i
drobiowe żołądki. Do takiego dania mojego męża nie trzeba namawiać. Zdarza się
wręcz przeciwnie – to on namawia mnie abym częściej je dla niego
przygotowywała. I jak tu nie ulec ;)
Składniki na sos (4 porcje)
500 g żołądków drobiowych
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy typu vegeta
1 łyżka curry
1 łyżka mielonej kolendy
1 łyżka kurkumy
100 g śmietany 18%
2 łyżki mąki
1 łyżeczka masła
Sól, świeżo mielony pieprz
Żołądki umyć, pokroić na
mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Odebrać szumowiny, zmniejszyć ogień, dodać przyprawę, curry oraz kolendrę i
dusić na małym ogniu, pod pokrywką ale nie pod całkowitym przykryciem.
Cebulę, czosnek i paprykę
posiekać, podsmażyć na maśle, rozgrzanym na patelni i dodać do garnka z
żołądkami. Całość dusić ok. 50 minut do godziny. Jeśli żołądki są już miękkie,
rozrobić w garnuszku śmietanę z mąką na gładką masę, dodać do niej kilka łyżek
wody z garnka z żołądkami (dla zahartowania) a następnie całość wlać do
żołądków. Dokładnie wymieszać, jak sos zgęstnieje i zacznie „bulgotać” zdjąć z
gazu. Makaron przygotować według opisu na opakowaniu, wymieszać z sosem i
natychmiast podawać. Smacznego.
fajne połączenie, dawno już nie jadłam gulaszu z żołądków, polecam też z plackami ziemniaczanymi:)
OdpowiedzUsuńTak, z plackami też lubimy, szczególnie gulasz po węgiersku :)
UsuńLubię żołądki, ale nadal mało osób je jada i nie ma dużo przepisów ciekawych. Ten zapisałam sobie do wypróbowania.
OdpowiedzUsuń