"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Guacamole



Pasta z awokado, której można używać, np. jako dodatek do grillowanych mięs (zamiast musztardy lub sosów majonezowych) lub jako „smarowidło” na grzanki lub dodatek do chipsów.









Składniki (1 mały słoiczek)

1 dojrzałe awokado
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
1 limonka – wyciśnięty sok
1 papryczka chilli
½ łyżeczki sproszkowanej kolendry
Sól, pieprz do smaku

Czosnek, papryczkę i cebulę posiekać jak najdrobniej. Awokado obrać, rozgnieść widelcem. Dodać sok z limonki, kolendrę oraz posiekane papryczkę, cebulę i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać do smaku sól, pieprz. Zostawić w lodówce na ok. 1 godz. aby smaki dokładnie się wymieszały. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz