"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pasztet z soczewicy

dania z soczewicy przepisy


Zdrowy i smaczny. Polecam nie tylko tym, którzy mięsa nie jadają. Pasztet można kroić na plastry na kanapki, podsmażony podawać jako bezmięsne kotlety, lub od razu po upieczeniu, jeszcze gorący przełożyć do słoiczków i  zawekować.








Składniki:

300 g zielonej soczewicy
6 marchewek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
5 łyżek posiekanego koperku
1 łyżka masła
1 jajko

Soczewicę moczyć przez godzinę, po czym ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Marchewki obrać, pokroić w plasterki i ugotować aldente na parze. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle.
Wszystkie składniki przełożyć do robota, dodać jajko, koperek oraz wsypać kolendrę. Miksować na gładką masę, dodać sól i pieprz do smaku. Gotową masę przełożyć do silikonowej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 min. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz