Zdrowy i smaczny. Polecam nie
tylko tym, którzy mięsa nie jadają. Pasztet można kroić na plastry na kanapki,
podsmażony podawać jako bezmięsne kotlety, lub od razu po upieczeniu, jeszcze
gorący przełożyć do słoiczków i
zawekować.
Składniki:
300 g zielonej soczewicy
6 marchewek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
5 łyżek posiekanego koperku
1 łyżka masła
1 jajko
Soczewicę moczyć przez
godzinę, po czym ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Marchewki obrać,
pokroić w plasterki i ugotować aldente na parze. Cebulę i czosnek posiekać i
podsmażyć na maśle.
Wszystkie składniki przełożyć
do robota, dodać jajko, koperek oraz wsypać kolendrę. Miksować na gładką masę,
dodać sól i pieprz do smaku. Gotową masę przełożyć do silikonowej formy i piec
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 min. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz