"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Racuchy wiśniowo-czekoladowe



Owocowa rozkosz na śniadanie? Czemu nie. Zawsze twierdziłam, że pyszne śniadanie, pozytywnie nastraja na cały dzień. I tego się trzymam :)













Składniki (4 duże lub 6 mniejszych racuchów)

20 dag wiśni
20 gram gorzkiej czekolady
2 łyżki jogurtu greckiego
1 jajko
4 łyżki mąki razowej (lub więcej, do uzyskania dosyć gęstej konsystencji ciasta)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka oliwy

Z jogurtu, jajka, mąki, proszku, oleju, sody i cukru wanilinowego wyrobić gęste ciasto. Wiśnie wydrylować, wrzucić do masy, czekoladę zetrzeć na tarce, dodać do masy, zostawiając niewielką ilość do posypania gotowych racuchów. Smażyć na mocno rozgrzanej, suchej patelni teflonowej, ok. 5 minut z każdej strony. Racuchy podczas pieczenie trochę rosną na patelni, więc pamiętajcie o pozostawieniu odpowiednich przerw przy nakładaniu porcji ciasta. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz