"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Sałata z łososiem i suszonymi pomidorami

lekka sałatka


Uwielbiany przeze mnie minimalizm, mało składników, ekspresowe przygotowanie ale za to intensywny i wyrazisty smak. Ta sałata jest, jak wiele innych niskokaloryczną propozycją na kolację. Dla tych, którzy potrzebują coś mocniejszego, proponuję podać ją z białą bułką, lekko posmarowaną solonym masełkiem i posypaną koperkiem.






Składniki (1 osoba)
¼ główki sałaty lodowej
50 g wędzonego łososia
½ puszki zielonego groszku
3-4 pomidory suszone odsączone z oleju
1 łyżka oliwy z oliwek
½ cytryny – wyciśnięty sok
1 łyżeczka świeżego koperku, posiekanego
Świeżo mielony pieprz i sól

Na dużym talerzu rozkładamy sałatę, układamy fantazyjnie resztę składników, pokrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy koperkiem oraz solą i pieprzem. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz