"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Jogurtowiec z mango

deser jogurtowy z mango


Ten deser zdecydowanie można zaliczyć do dietetycznych. Nawet podwójna porcja nie powinna spowodować wyrzutów sumienia z powodu jej zjedzenia. Dodatkowo, co ważne jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Owoce, zarówno brzoskwinia i mango muszą być dojrzałe i miękkie. Wtedy są najbardziej soczyste i słodkie. Ja kupując mango, zawsze pozwalam mu kilka dni poleżeć w domu w słonecznym miejscu, mam wtedy pewność, że będzie soczyste i przepyszne.



Składniki (silikonowa foremka o średnicy 17 cm)

900 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
1 cm korzenia imbiru
1 duże, dojrzałe mango
1 dojrzała, miękka brzoskwinia
1 łyżka soku z cytryny
7 łyżeczek żelatyny


Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, lekko przestudzić i połączyć z jogurtem, wlewając bardzo małymi porcjami, cały czas mieszając. Dodać 2 łyżki miodu oraz obrane i pokrojone w nieregularne kawałki mango (wraz z sokiem, który wycieka podczas obierania i krojenia). Imbir zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach, połączyć z masą jogurtową. (Mój sposób na imbir: obieram i zamrażam – po wyjęciu z zamrażalnika imbir z łatwością można ścierać na tarce i nie ciągną się włókna, jak w przypadku świeżego imbiru).
Masę przelewamy do silikonowej foremni lub … napełniamy salaterki. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem, obrać i zblendować brzoskwinię z dodatkiem soku z cytryny, nałożyć brzoskwiniową masę na każdą porcję, ozdobić listkami mięty. Smacznego.


Inna wersja deseru jogurtowego: Aksamitny deser jogurtowy


3 komentarze:

  1. Właśnie uwielbiam takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę zrobić takie ciasto, no i nie jest chyba aż tak tuczące:-)

    OdpowiedzUsuń