Zupa można by rzec –
błyskawiczna. Szybka w przygotowaniu, niezwykle lekka i pożywna zarazem. Istne
cudo:). Przepis pochodzi z
książki pt. Jesteś tym, co jesz, autorstwa Gillian McKeith. Od siebie dodałam
kawałki wędzonego łososia do zupy. Idealnie się wkomponował.
Składniki (4 porcje):
1 cebula obrana i drobno
posiekana
1 łyżeczka oliwy z oliwek
0,5 kg świeżego szpinaku
1,5 kostki bulionu warzywnego
1 garść natki pietruszki
2 dzwonki wędzonego łososia
Sól, pieprz, gałka
muszkatołowa do smaku
W garnku o grubym dnie
przesmażyć cebulę do miękkości, umyty dodać szpinak i wlać 0,5 litra wrzącej
wody. Dodać kostkę rosołową oraz natkę pietruszki. Gotować 10 minut, zdjąć z
ognia z miksować na gładką masę, przyprawić solą, pieprzem, rozcieńczyć
dodatkową porcją rosołu (250 ml). Podawać z kawałkami wędzonego łososia.
Smacznego.
smaczna zdrowa zupa:)
OdpowiedzUsuń