Krem ze szpinaku



Zupa można by rzec – błyskawiczna. Szybka w przygotowaniu, niezwykle lekka i pożywna zarazem. Istne cudo:). Przepis pochodzi z książki pt. Jesteś tym, co jesz, autorstwa Gillian McKeith. Od siebie dodałam kawałki wędzonego łososia do zupy. Idealnie się wkomponował. 









Składniki (4 porcje):
1 cebula obrana i drobno posiekana
1 łyżeczka oliwy z oliwek
0,5 kg świeżego szpinaku
1,5 kostki bulionu warzywnego
1 garść natki pietruszki
2 dzwonki wędzonego łososia
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

W garnku o grubym dnie przesmażyć cebulę do miękkości, umyty dodać szpinak i wlać 0,5 litra wrzącej wody. Dodać kostkę rosołową oraz natkę pietruszki. Gotować 10 minut, zdjąć z ognia z miksować na gładką masę, przyprawić solą, pieprzem, rozcieńczyć dodatkową porcją rosołu (250 ml). Podawać z kawałkami wędzonego łososia. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz