"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Omlet z grzybami



Na śniadanie lub kolację. Właśnie teraz w środku sezonu grzybowego będzie smakował najlepiej. Przygotowując zebrane, najlepiej własnoręcznie grzyby, zawsze odkładam miseczkę ugotowanych właśnie na omlet.











Składniki:

2 jajka
2 łyżki mleka
1 łyżka mąki
2 łyżeczki masła
Miseczka ugotowanych grzybków
2 łyżki szczypiorku
Sól, świeżo mielony pieprz

Ugotowane grzyby podsmażamy na 1 łyżeczce masła na patelni, przyprawiając na ostro solą i świeżo mielonym pieprzem. Jajka ubijamy trzepaczką dodając do nich mleko, mąkę oraz szczyptę soli. Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałe masło i wlewamy masę jajeczną, po ok. 2 minutach jak jajka się już lekko zetną, delikatnie podważamy silikonową szpatułką i przechylając patelnię, pozwalamy aby płynna masa z wierzchu dostała się pod spód. Smażymy kolejne 2-3 minutki, ja robię to zazwyczaj pod przykryciem, wtedy szybciej i równiej dochodzi także wierzch omletu. Na usmażony omlet nakładamy gorące grzybki z drugiej patelni i delikatnie całość składamy na pół i przekładamy na ciepły talerz. Posypujemy obficie szczypiorkiem. Smacznego.  
 

4 komentarze:

  1. ja taki omlet podaję z sosem grzybowym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwie jesienny omlet :) Bardzo apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń