"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Paprykowe jaja



Jak urozmaicić zwykłe jajka sadzone? Wystarczy dodać im trochę koloru, np. czerwonego i zielonego. W ten sposób nasz talerz będzie wyglądał bardziej efektownie a śniadanie stanie się zdecydowanie zdrowsze.










Składniki (1 porcja)

2 jajka
1 czerwona papryka
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki oliwy

Paprykę myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i wykrawamy 2 krążki. Szczypiorek siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, układamy paprykowe krążki i do środka wbijamy jajka. Smażymy ok. 5 minut do momentu kiedy białko będzie całkowicie ściętę, ale żółtko nadal pozostanie płynne. Z reszty papryki i szczypiorku robimy sałatkę, polewając ją pozostałym olejem. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz