"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Sałata z gorącymi krewetkami



Dla mnie ta sałata to wspomnienie lata. Jest lekka, kolorowa, aromatyczna i … mogłabym tak wymieniać bez końca. Jest prosta w przygotowaniu, jej najważniejsze elementy to dobre krewetki i …dobra oliwa. Najlepiej taka, którą wywarzają małe domowe tłocznie w rejonie Morza Śródziemnego lub Adriatyckiego… ale się rozmarzyłam ..







Składniki (1 porcja)

¼ główki sałaty lodowej
1 duży pomidor
1 zielony ogórek
Garść świeżej bazylii
3 łyżki najlepszej oliwy z pierwszego tłoczenia jaką możecie kupić
1 łyżeczka soku z cytryny
10 dużych, gotowanych krewetek
1 łyżka oliwy do smażenia
1 ząbek czosnku
Sól morska grubo mielona, świeżo mielony pieprz

Sałatę rozłożyć na talerz, pomidora i ogórka pozbawić gniazd nasiennych, sam miąższ pokroić w kostkę i dodać do sałaty. Posypać grubo mieloną solą oraz pieprzem, skropić sokiem z cytryny i polać naszą oliwą. Oliwę do smażenia rozgrzać na patelni, czosnek obrać i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Wrzucić plasterki czosnku na rozgrzany olej, po chwili powinny stać się chrupiące, wyjąć z patelni, dołożyć do sałaty, a na patelnię wrzucić krewetki, obsmażyć z obu strona na złoty kolor, przełożyć na sałatę, doprawić raz jeszcze świeżo mieloną grubą solą oraz pieprzem i natychmiast podawać. Krewetki w sałacie muszą być gorące! Smacznego
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz