"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

zupa krem z dyni


Jak co roku, po wakacjach przychodzi czas na dynię :). To połączenie bardzo mi się spodobało, słodka dynia połączona z ostrą papryczką chilli oraz curry i „wygładzona” mleczkiem kokosowym. Ma nadzieję, że Wam także przypadnie go gustu.






Składniki (6 porcji)

1,7 obranej dyni (czyli ok 2,2 kg prze obraniem)
1 puszka mleka kokosowego
0,5 l bulionu (może być z kostki rosołowej)
2 marchewki
2 cebule
2 listki kafiru
3 cm korzenia imbiru
3 ząbki czosnku
2 papryczki chili
2 łyżki curry w proszku
1 łyżka masła
Sól, świeżo mielony pieprz


Dynię obrać, pokroić w kostkę, marchew po obraniu pokroić w plasterki wsypać do dużego garnka. Cebulę, czosnek, imbir i chilli poszatkować i zeszklić na patelni na rozgrzanym maśle, dodać do garnka z dynią i marchewką. Zalać bulionem, dodać listki kafiru oraz curry(u mnie bulion nie pokrył nawet warzyw w całości – ja preferuję zupę bardzo gęstą, jeśli lubicie bardziej płynną, należy dodać więcej bulionu), przykryć garnek pokrywką i dusić do miękkości marchewki (dynia w tym czasie powinna już się zacząć rozpadać). Zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę. Dodać mleczko kokosowe, doprawić do smaku solą i pieprzem i ponownie postawić na gaz. Gotować ok. 10 minut. Teraz także możecie dodać bulionu, jeśli zupa wyda Wam się zbyt gęsta. Podawać ze szczypiorem lub uprażonymi ziarnami dyni lub uprażonymi wiórkami kokosowymi – według upodobania. Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz