Kukurydziane pancakes

amerykańskie pancakes


Placki, które już chyba nie mogą być bardziej amerykańskie. Dzięki mące kukurydzianej mają prześliczny żółty kolor. Uwielbiam śniadania na słodko i uwielbiam wszystkie placki tego świata ;)











Składniki (8 placków)

250 gram mąki
2 duże jajka
100 gram serka ricotta
3 łyżki rozpuszczonego masła
300 ml mleka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
Syrop klonowy do polania gotowych placków

Mąkę, mleko, serek, masło, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz żółtka mieszamy w jednym naczyniu. W drugim, białka ubijamy na sztywną pianę, z dodatkiem szczypty soli. Ubitą pianę delikatnie łączymy z resztą masy. Patelnię teflonową, z grubym dnem rozgrzewamy, nakładamy porcjami ciasto, smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron. Przed podaniem, placki polewamy syropem klonowym. Smacznego.
 



Komentarze

Prześlij komentarz