Placki, które już chyba nie mogą
być bardziej amerykańskie. Dzięki mące kukurydzianej mają prześliczny żółty
kolor. Uwielbiam śniadania na słodko i uwielbiam wszystkie placki tego świata
;)
Składniki (8 placków)
250 gram mąki
2 duże jajka
100 gram serka ricotta
3 łyżki rozpuszczonego masła
300 ml mleka
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
1 opakowanie cukru
wanilinowego
Syrop klonowy do polania
gotowych placków
Mąkę, mleko, serek, masło,
proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz żółtka mieszamy w jednym naczyniu.
W drugim, białka ubijamy na sztywną pianę, z dodatkiem szczypty soli. Ubitą
pianę delikatnie łączymy z resztą masy. Patelnię teflonową, z grubym dnem
rozgrzewamy, nakładamy porcjami ciasto, smażymy do uzyskania złotego koloru z
obu stron. Przed podaniem, placki polewamy syropem klonowym. Smacznego.
barwę mają nieziemską! <3
OdpowiedzUsuń